Nem lehet tabutéma: A női egészség

Nem lehet tabutéma: A női egészség

Egészséget nem lehet vásárolni – azzal legfeljebb megfizetni lehet…

Napjaink életének hajszolt ritmusa, az állandó túlterheltség, a romló környezet, a rendszertelen, nem kiegyensúlyozott étkezés és a törékeny női vállakra nehezedő egyre nagyobb felelősség – mindez rendkívül káros az egészségre. A növekvő megbetegedési hajlamról üvöltő egészségügyi statisztikák pedig eleve rémisztőek. Tökéletesen és maradéktalanul egészséges nő szinte alig létezik!

A statisztikák arról tanúskodnak, hogy a női nem szervek megbetegedései között az első helyet – függetlenül az életkortól (a menstruációs ciklus beindulásától kezdve a menopauzáig) – a daganatos folyamatok, a jóindulatú neopláziák (daganatos képződmények) foglalják el.

  • a kamaszkorú lányoknál a menstruációs ciklus beindulásáig (tíz- és húszéves kor között) – a petefészkek cisztaszerű képződményei, emlődaganatok, a méhnyak ciszta- és polipszerű elváltozásai;
  • a reproduktív életkorban lévő nők esetében a jóindulatú daganatok kialakulása eléri az 50 százalékos arányt – ezek leggyakrabban a tejmirigyekben jelentkező neopláziák, méhnyakon kifejlődő polipok, az anyaméh és a petefészkek cisztás elváltozásai, endometriózis, és sajnos sokszor elkezdenek kialakulni a rákos megbetegedések (a rosszindulatú daganatok).

Az 1980-as évek óta a daganatos megbetegedések száma ötszörösére emelkedett!

 

 

A női nemi szervek második leggyakoribb megbetegedései a dysmenorrhea (a menstruációs ciklus zavara) és a reproduktív funkciók zavarai.

Manapság a gyermek nőgyógyászok fújnak riadót, mivel elképesztően sok lánynál anomáliák tapasztalhatók a menstruációs ciklus beindulásánál: vagy korábban kezdődik – 8-9 éves korban, vagy, épp ellenkezőleg, a havi vérzés 16-17 éves korban is elmarad; s jellemző a ciklus akár 1-2 évre elhúzódó beindulása.

Ezt kíséri az algomenorrhea – a fájdalommal járó menstruáció, amely az alhasban, a keresztcsont környékén és deréktájékon jelentkező, a csípőkbe kisugárzó görcsszerű és sajgó, általános gyengeséggel kísért fájdalommal írható le. Ezek a fájdalmak a nők 10 százalékánál igen erősen jelentkeznek, jelentős mértékben befolyásolva általános közérzetüket és munkaképességüket.

Egy másik női probléma – a premenstruációs szindróma (PMS), a menstruációt megelőző feszültség vagy akár fájdalom. Ez egy patológiás tünetegyüttes, amely a menstruációs ciklus második fázisában idegi-pszichikai, vegetatív érrendszeri, valamint endokrinológiai és anyagcserezavarokban fejeződhet ki. Ezt az állapotot a nők 85 százaléka éli át. Mindazonáltal az csak a nők 5-10 százalékánál jelentkezik félreérthetetlenül, illetve jár szélsőséges hangulatváltozásokkal. Némelyek számára a PMS a normális életvitelüket leromboló, valóságos problémát jelent. Sokszor az iskolás és egyetemista lányok ebben az időszakban rosszabb érdemjegyeket kapnak és agresszívebbekké válnak, konfliktusokat provokálva környezetükkel.

A harmadik helyet a női nemi szervek megbetegedései között az anyaméh, a méhhez kapcsolódó szervek és a hüvely gyulladásos betegségei (endometritisz – méhnyálkahártya gyulladás, adnexitisz – petefészek-, petevezeték-gyulladás, kolpitisz – hüvelygyulladás) foglalják el. Ezek általában a mikroflórához kapcsolódnak – a legegyszerűbb baktériumok (trichomonádok, chlamidiák, ureaplasma, gonokokkusz) által okozott nemi fertőzések.

A negyedik helyre lehet tenni a patológiás klimaxot.

A fent felsorolt betegségek többségének közös jellemzője a világosan jelentkező, egyértelműen megállapítható tünetek hiánya. Az enyhe viszketés, égető érzés, a folyások vagy kellemetlen szag rendszerint nem váltanak ki különösebb izgalmat, ami lehetővé teszi, hogy a betegségek krónikus formát öltsenek. Pedig a krónikus folyamatok – komoly veszélyt jelentenek a nők egészségére, terméketlenséget, méhen kívüli terhességet, medencetáji fájdalmakat eredményeznek, amelyek a női rokkantság gyakori kiváltó okai.

 

Hogy ismerhető fel a veszély?

Az elhanyagolt vagy helytelenül diagnosztizált betegségek következtében évente több ezer kívánt terhesség szakad meg. A problémás

 

terhességek, szülések és szülés utáni időszakok száma az utóbbi 20 év alatt megháromszorozódott.

Eközben kevesen gondolkodnak el azon, hogy e szerencsétlenség alapvető okát gyakran az első pillantásra jelentéktelennek tűnő egészségi problémák jelentik…

Sok női betegség elsődleges oka a hüvely mikroflórájának sérülése, amelynek épsége olyannyira fontos, hogy azt az orvosok az összes női reproduktív szerv védelmét biztosító mikroökológiai rendszerként emlegetik.

A normális mikroflóra 90 százalékban tejsavat kiválasztó lactobacillusokból áll. A hüvely normális pH-ja savas (3,3). A különféle kórokozó mikroorganizmusok behatolását megakadályozó és a legtöbb veszélyes baktériumot elpusztító savas környezetet a tejsavbaktériumok nagyarányú jelenléte biztosítja. Ha valamilyen okból kifolyólag (például erős antibiotikumok szedése következtében) a tejsavbaktériumok mennyisége lecsökken, a felszabaduló területet egyéb mikroorganizmusok foglalják el, amelyek bakteriális vaginózist, kandidózist vagy a nemi fertőzések súlyosbodását okozzák.

A hüvely mikroflórájának megbontását okozhatja az immunrendszer egyszerű meggyengülése, ami utat enged a fertőzéseknek és kiválthatja gyulladásos folyamatok, vagy akár méhnyakrák kialakulását is.

Milyen, a szervezet által küldött „vészjelzésekre” érdemes figyelni, hogy megelőzzük az egészségi problémákat?

Riasztó jelként kell felfogni mindenekelőtt:

  • a hüvelyben jelentkező viszketést, égető érzést, váladékozást és kellemetlen szagot;
  • a rendszertelen, elhúzódó, fájdalmas menstruációt;
  • az arcon megjelenő zsíros csillogást vagy pattanásokat;
  • a testsúly hirtelen megnövekedését 8-10 kilogrammal;
  • az alhasi fájdalmat.

 

Megőrizni és megsokszorozni

Az egészség – aktív élet, alkotás és energia, fiatalság és szépség, a lehetőség teli tüdővel lélegezni és élvezni minden pillanatot. Olyan tőke, amelynek köszönhetően bármilyen célt elérhetünk. A tőkét pedig óvni kell és meg kell sokszorozni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint egészségünk 55 százalékban életmódunktól, 18 százalékban az átörökléstől, 17 százalékban a környezettől és 10 százalékban az egészségügyi rendszertől függ. Hogyan őrizheti meg hát egészségét a modern nő?

 

A TianDe társaság megosztja Önökkel az ősi bölcsesség műremekeit, amelyek a nők életének alkotóelemévé, egészségük és az emberiség továbbélésének zálogává válnak. Kínában sok-sok évszázada művelik az „élet ápolásának tudományát”. A tapasztalatait ötezer évre visszavezető hagyományos kínai gyógyászat a leghatékonyabb, az ember fiziológiájához legjobban alkalmazkodó és a legártalmatlanabb az egészség megőrzésének és helyreállításának minden ismert módozata közül. Ma már a keleti gyógyítók titkai az egész világ tudósainak és orvosainak őszinte lelkesedését váltják ki. Az ősi receptúrák és gyógymódok hatékonyságukat tekintve sokszor mind a mai napig felveszik a versenyt számos korszerűbbnél korszerűbb gyógyszerkészítménnyel és kezelési eljárással.

A kínai gyógyászatot alapvetően az különbözteti meg a nyugatitól, hogy az embert, mint egységes egészet a természet részeként fogja fel, innen ered az egészséggel kapcsolatos kérdések egységükben oszthatatlan (holisztikus) megközelítése is. A kínai orvosok nem az egyes szerveket és betegségeket kezelik, hanem az egész szervezet állapotát, annak belső összefüggéseit vizsgálják és magára a betegség okaira hatnak, nem pedig az általa kiváltott következményekre. A harmónia – ez az az alap, amelyre a kínai tradicionális gyógyászat egész filozófiája épül. Az emberi harmónia, az ember és a természet közötti kölcsönhatás harmóniája.

 

Az életenergia

A kínai gyógyászat elmélete szerint maga az emberi szervezet elválaszthatatlan kapcsolatban áll az őt körülvevő természettel, maga is annak része. Az életenergia a szervezet és a környezet között kialakult kölcsönhatás folyamatában jön létre.

A kínai gyógyító mesterek szerint a növényi készítmények gyengédebben hatnak, kevésbé toxikusak, mint a szintetikus eredetűek, megfelelő használat esetén nem váltanak ki függőséget és allergiát, képesek erősíteni az ember immunrendszerét, segítséget nyújtva a betegség legyőzéséhez.

Az ősi gyógyítók tudták, hogy a gyógyításnál fontosabb az egészség megőrzése, és a kínai gyógyászat elsősorban a betegségek megelőzésére koncentrál.

A kínai civilizáció fennállása során a Mennyei Birodalom orvosai hatalmas mennyiségű tapasztalatot halmoztak fel. Az olyan gyógymódok minősülnek a leghatásosabbnak, mint az akupunktúra, az illatterápia, a fitoterápia. A hagyományos kínai orvostudomány által ajánlott összes gyógyító-megelőző készítmény az emberi szervezet számára nem idegen, természetes alapon készül (80 százalékuk növényi, 20 százalékuk pedig állati eredetű anyag).

A hagyományos kínai illat- és fitoterápia módszerei a gyógyszeres gyógyításhoz képest nyilvánvaló előnyökkel rendelkeznek, mivel komplex hatást fejtenek ki a szervezet egészére, minden funkcionális rendszer működését ártalmas mellékhatások nélkül korrigálják.

Az energiák és az emberi szervezet harmonizálásának elve képezte a TianDe „Női egészség” programjának alapját, amely a hagyományos kínai gyógyászat eredményeire támaszkodik és felhasználja a fitoterápia, az aromaterápia és az akupunktúra előnyeit.

A programba tartoznak az „Élet energiája”, a „Füvek energiája” és a „Nefrit frissesség” sorozat betétei, valamint az intim mosakodó gél.

A TianDe által kínált női betétek kollekciója –mindenekelőtt száraz növényi borogatás, majd ezen túlmenően – kiváló minőségű higiéniai eszköz. A TianDe betéteinek felső rétege természetes pamutból áll és magas fokú nedvszívó hatással rendelkezik, ami megelőzi az irritáció, az égető érzés és a viszketés kialakulását.

 

A TianDe betétek aromaterápiás hatása

A Női egészség” program betéteinek aromaterápiás hatását a gyógynövények egyedülálló kombinációja biztosítja, amelynek szabadalommal levédett összetételét a kínai farmakológusok szigorúan őrzik.

A kínai füvek gyógyhatású összetevői aktív hatást fejtenek ki a külső nemi szervek nyálkahártyájára, és elősegítik azok flórájának szabályozását, a diszkomfort, az irritáció és a kellemetlen szag megszűntetését. (Egyébiránt az aktív hatóanyagok a nyálkahártyán keresztül könnyebben szívódnak fel, mint bárhol másutt az emberi test bőrén keresztül – ennek magyarázata pedig az, hogy a külső nemi szerveket, mint ahogy az azokhoz tartozó szerveket és szöveteket is igen sűrűn hálózzák be a vérerek, azokban rengeteg nyirokvezeték és érzékeny idegvégződés található.)

A  sorozat növényi borogatásként funkcionáló betétei nagyszerű támaszai a nők szervezetének. A betétek hatékonyságát a kínai gyógyászatban alkalmazott tömény kivonatokból és száraz füvekből származó, egyedülálló növényi tartalom biztosítja. Egy kilogrammnyi kivonat kinyeréséhez 8-10 kilogrammnyi gyógyfüvet kell felhasználni. Kétségtelen, hogy ez a feldolgozási folyamat ráfordításokat igényel, és nem kizárólag idő- és energiaráfordítást, amelyek a füvekkel összehasonlítva több tízszeresére növelik a kivonatok értékét. Hiszen az azok felhasználásával előállított végtermék hatékonysága is több nagyságrenddel növekszik.

 

 

 

A növényi borogatásként funkcionáló betétek aktív komponensei

 

     A kínai vagy orvosi angyalgyökér, japán angyalgyökér.     

A Kínában, Mongóliában, Indiában létező hagyományos gyógyászatban a kínai angyalgyökeret „női ginzengnek”, „női növénynek” és a „kínai füvek királynőjének” nevezik. Hatását a szív, a máj, a lép meridiánjaira fejti ki, tonizál, erősíti a vért, szabályozza a menstruációt, csillapítja a fájdalmat.

Az ősi monda szerint egy angyal azért hozta le a földre az angyalfű gyökerét, hogy megszüntesse a pestist és más gyógyíthatatlan betegségeket. Azóta nevezik a növényt „angyalfűnek”, illetve angyalgyökérnek. Az emberek hisznek benne, hogy e növény természetfeletti gyógyító hatással bír. A női reproduktív szervek megbetegedése során az angyalgyökér alkalmazása gyulladásos folyamatok, a menstruációs ciklus zavarai, diszmenorrhea (rendellenes menstruáció), fibrocisztás masztopátia, premenstruációs szindróma, a kismedencében fellépő pangó jelenségek, a méh tónuszavarai, terméketlenség, klimakteriális szindróma esetén javallott.

Az angyalgyökér az ösztrogén és progeszteron hatását utánozza, mivel fitoösztrogéneket tartalmaz. Nemcsak a hormonok hatását képes „helyettesíteni”, hanem ezen túlmenően elősegíti a szervezet szöveteiben található receptorok hormonokkal szembeni érzékenységének növekedését.

 

   A borsmentakivonatot a hagyományos kínai, arab és japán gyógyászatban széleskörűen alkalmazzák gyógyászati célokra. A borsmentából készült kivonat nyugtató, görcsoldó, antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatású. A nyálkahártyával érintkezve a borsmentában található mentol a hűtő receptorokra fejti ki hatását, szűkítve a felszíni ereket, aminek következtében a belső szervek erei mintegy tükröződésképpen kitágulnak. Ezzel magyarázható a különböző gyulladási folyamatok során jelentkező fájdalomérzet enyhülése.

 

 

 

   Keserűfű gyökerének kivonata – a kínai gyógyászok a keserűfüvet általános erősítő és tonizáló hatása miatt a „hosszú élet” növényének nevezik. A keserűfű gyökere különösen hasznos a nők számára a szülés utáni időszakban, mivel javítja a méh tónusát, helyreállítja a hormonháztartás egyensúlyát, az ösztrogénéhez és a progeszteronéhoz hasonló hatást fejt ki a méhnyálkahártyára, jótékony hatást gyakorolva ezzel a reproduktív rendszer működésére.

 

 

 

   Az illatos bazsarózsa gyökérkivonata az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a tibeti hagyományos és népi gyógyászatban. A nőgyógyászai betegségek gyógyítása során fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladásgátló szerként alkalmazzák, többek között fehérfolyás és a menstruációs ciklus zavarai esetén.

 

 

 

  A kurkuma (indiai sáfrány) levelének kivonatát az ájurvéda szerint a viszketés, a dermatitisz, az allergiás bőrkiütések megszüntetésére, a vérkeringés normalizálására használják. A hagyományos kínai gyógyászatban a kurkuma gyökértörzsét stimuláló, tonizáló, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító, illetve az anyagcserét elősegítő szerként használják. A kurkuma megbízható segédeszköz az immunrendszer számára a patogén mikroflóra elleni küzdelemben.

 

 

 

   A Cnidium Monnier kivonata tonizáló és általános erősítő hatásáról híres, a nitrogén-oxid gyorsabb képződését váltja ki a környező szövetekben és biztosítja a vér bőséges áramlását a nemi szervekhez, aminek következtében javul a szövetek tápanyagellátása és légzése, valamint növekszik a libidó. Aktívabbá válik az érzelmi átélés. A Cnidium Monnier kivonata igen erős gyulladásgátló, antibakteriális és antimikrobiális hatású.

 

 

   Az aloé kivonatát az ájurvédában „kumarinak”(„fiatal leánynak”) nevezik, ami az emberi szervezetre, többek között a női szervezetre gyakorolt, különleges fiatalító hatásáról árulkodik. Az aloé javítja az anyagcserét, hatással van a szervezet összes szövetére, elősegíti a sebek begyógyulását, pozitív hatást fejt ki a reproduktív rendszerre. Megelőzi a gombás, vírusos és bakteriális fertőzéseket, megszünteti a vizenyőt és a viszketést.

 

 

   Az alunit – 100 százalékban természetes, vulkanikus hegyi eredetű termék. E kristály származási helye Délkelet-Ázsia, de egyéb régiókban is előfordulhat, ahol vulkanikus hegyi képződmények találhatók. A kristály természetes antibakteriális hatású.

 

 

 

Ellenjavallatok: terhesség.

 

 

 

Írta: text_none_author Kategória: Különlegességeink Bejegyezve: 2018-03-23 Megtekintve: 1368 Hozzászólás: 1